godło

Szkoła Podstawowa
im. Ojca Konrada Stolarka w Rychtalu
ul. Kępińska 13, 63-630 Rychtal

logo

Śniadanie Daje Moc – projekt realizowany w naszej szkole, w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, który obchodzony jest 8 listopada

     Śniadanie jest bardzo ważne dla młodych ludzi, ponieważ dostarcza organizmowi energii i składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania młodego organizmu, szczególnie w okresie dojrzewania. Jest to także najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który powinien być bogaty w białko i witaminy. Regularne spożywanie śniadania może poprawić samopoczucie, pamięć i koncentrację, tak ważną w osiąganiu sukcesów szkolnych.

Jeśli nie jesz śniadania, twoje ciało będzie musiało korzystać z innych źródeł energii, takich jak rezerwy tłuszczu lub węglowodanów, będzie przemęczone, z niechęcią będziesz podchodził do pracy szkolnej. Na wychowaniu fizycznym odczuwać będziesz przemęczenie, twój organizm zniechęci się do ćwiczeń. Ale przecież nie chodzi o to chodzi.

Chcąc z roku na rok utrwalać zdrowotne nawyki żywieniowe, zrealizowaliśmy w klasach I-III - 8 listopada, a w klasach IV-VIII - 13 listopada, kolejną edycję projektu  „Śniadanie daje moc”. Działania projektowe składały się z dwóch części. Pierwsza to prelekcje  uświadamiające uczniom, dlaczego tak ważne jest spożywanie śniadania. Chcecie wiedzieć więcej?  Zapraszam na stronę https://www.youtube.com/watch?v=-0j2cz4f6uY

Druga to część praktyczna, w której uczniowie samodzielnie ze zgromadzonych produktów, przygotowywali śniadanie. I w tym roku również, uczniowie naszej szkoły pokazali, że potrafią sobie radzić  w przygotowaniu zdrowego posiłku, znają zasady higieny osobistej, wiedzą jak prawidłowo  dobierać produkty, a przede wszystkim robią to świadomie, tworząc pożądane nawyki żywieniowe.  Uczniowie doskonale zdają sobie  sprawę z tego, jak wiele przy właściwym odżywianiu, można zyskać dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Wiedzą także, że podstawą Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej jest ruch w różnorodnych formach.  Szkolnym koordynatorem zadania żywieniowego, realizowanego również w ramach programu „Trzymaj Formę” był Piotr Nasiadek.

 

 

 

powrót
Ta strona korzysta z ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając ze strony wyrażasz tym samym zgodę na to, że będziemy używać cookies OK