godło

Szkoła Podstawowa
im. Ojca Konrada Stolarka w Rychtalu
ul. Kępińska 13, 63-630 Rychtal

logo

Śniadanie Daje Moc – integracyjny projekt realizowany w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania.

        Śniadanie jest bardzo ważne dla młodych ludzi, ponieważ dostarcza organizmowi energii i składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania młodego organizmu, szczególnie w okresie dojrzewania. Jest to także najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który powinien być bogaty w białko i witaminy. Regularne spożywanie śniadania poprawia samopoczucie, pamięć i koncentrację, tak ważną w osiąganiu sukcesów szkolnych.

       Jeśli nie jesz śniadania, twoje ciało będzie musiało korzystać z innych źródeł energii, takich jak rezerwy tłuszczu lub węglowodanów, będzie przemęczone, z niechęcią będziesz podchodził do pracy szkolnej. Na wychowaniu fizycznym odczuwać będziesz przemęczenie, twój organizm zniechęci się do ćwiczeń. Ale przecież nie chodzi o to chodzi.

      Chcąc z roku na rok utrwalać zdrowotne nawyki żywieniowe, zrealizowaliśmy 15 listopada, w klasach  I- VIII, kolejną edycję projektu  „Śniadanie daje moc”. Działania projektowe składały się w tym roku wyjątkowo nie z dwóch, lecz trzech części. Pierwsza to prelekcje  uświadamiające uczniom, dlaczego tak ważne jest spożywanie śniadania. Chcecie wiedzieć więcej?  Zapraszam na stronę https://www.youtube.com/watch?v=-0j2cz4f6uY /Ctri + myszką na linku clik lub skopiuj link/. Druga to część praktyczna, w której uczniowie samodzielnie ze zgromadzonych produktów, przygotowywali śniadanie. Część trzecia to części integracyjno-biesiadna. W tym roku bowiem na śniadanie zostali zaproszeni goście – uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Drożkach. Często zdarza się, że zapraszamy do naszego domu gości, z którymi chcemy porozmawiać czy miło spędzić czas. I do tej roli przygotowują się także nasi uczniowie.

      W tym roku również, uczniowie naszej szkoły pokazali, że potrafią sobie radzić  z przygotowaniem zdrowego posiłku, znają zasady higieny osobistej, wiedzą jak prawidłowo  dobierać produkty, a przede wszystkim robią to świadomie, tworząc pożądane nawyki żywieniowe.  Wiedzą jak ugościć rodzinę, znajomych, potrafią zachować się przy stole. Uczniowie doskonale zdają sobie  sprawę z tego, jak wiele przy właściwym odżywianiu, można zyskać dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Wiedzą także, że podstawą Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej jest ruch w różnorodnych formach.  

Szkolnym koordynatorem zadania żywieniowego, realizowanego również w ramach programu „Trzymaj Formę” był Piotr Nasiadek.

powrót
Ta strona korzysta z ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając ze strony wyrażasz tym samym zgodę na to, że będziemy używać cookies OK