godło

Szkoła Podstawowa
im. Ojca Konrada Stolarka w Rychtalu
ul. Kępińska 13, 63-630 Rychtal

logo

Wiosenne Podchody 2023, czyli kolorowy przemarsz ulicami Rychtala, w pierwszy dzień wiosny.

         21 marca br. nasza szkoła powitała pierwszy dzień wiosny. W tym dniu klasa 6a wraz z wychowawcą, przygotowała dla całej społeczności szkolnej Wiosenne Podchody 2023. W podchodach uczestniczyli nie tylko uczniowie, ale także nauczyciele, pracowni obsługi oraz instytucje wspierające rozwój naszych dzieci i młodzieży. Po wyjściu ze szkoły uczniowie z nauczycielami odwiedzali poszczególne stacje tematyczne, na których uczestnicy wykazywali się znajomością  kompetencji kluczowych, czyli takich, w których zdobywana wiedza, umiejętności i postawy, będą wykorzystywane w przyszłym życiu. Uczniowie odwiedzali stacje tematyczne, jednak dojście do nich wymagało spostrzegawczości, wiedzy i zasad zachowania się w miejscach publicznych /znajomość topografii, kierunków geograficznych, współrzędnych geograficznych oraz sprawność posługiwania się sprzętem elektronicznym/. I tak do urzędu gminy uczniowie mogli dojść po wykazaniu się znajomości  rachunkowości. Do drugiej  stacji grupa dochodziła kierując się mapką. W bibliotece tylko po odpowiedziach na pytaniach z j. Polskiego, otwierała się droga do oznaczonej strzałkami, trzeciej stacji, stacji wiedzy i umiejętności matematycznych. Czwarta stacja językowa, wymuszała znajomość języków obcych, odbył się tam także pokaz udzielania pierwszej pomocy.  Na piątej sportowej, grupy klasowe musiały wykazać się znajomością przepisów wybranych gier zespołowych oraz zręcznością. Zwycięzcą Wiosennych Podchodów 2023, została ex aequo klasa VIb i VIIIb. Moc niespodzianek czekających na uczniów, kolorowe przebrania klas i nagrody na zakończenie podchodów sprawiły, że całe środowisko szkolne przeżyło piękne chwile, w atmosferze wzajemnej współpracy, zdobywania nowych doświadczeń i poznawania otaczającego świata.

 

powrót
Ta strona korzysta z ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając ze strony wyrażasz tym samym zgodę na to, że będziemy używać cookies OK